veidi kirju

veidi kirju

reede, 6. veebruar 2015

Ürdid, vürtsid ja maitsetaimed

Alati kindla peale minek on maitsestada toitu mõõdukalt vaid soola ja pipraga, aga palju huvitavam on panna kokku erinevaid maitseid. Püüan  taskuentsüklopeedia "Maailma toiduained" (Tln, 2009) abil maitsetaimede maailma sukelduda, et edaspidi teadlikumalt köögis tegutseda, sest enamjaolt on need  maitselisandid mul kapis olemas.

Enamik ürte lisatakse enne toidu kuumtöötlemise lõppu, kuid pikaajalisemat keetmist talub:

  • roosmariin   
  • tüümian
  • salvei
  • looberileht
  • aed-piprarohi



KASUTAMINE

AEDTILL - kalatoidud, muna, valge kaste, kurk, tomat, kapsas, värske kartul, sulavõi, hapukoor

AED-PIPRAROHI - salatid, supid, marinaadid, liha 

ANIIS - magustoidud, küpsetised, salatid, supid, aedviljad, kala, linnuliha

BASIILIK - tomat, küüslauk, sibul, oliivid, pasta, salatid, muna, juust, aedviljad, kala, liha, supid

INGVER - kastmed, liha, kala, köögiviljad, riis, marinaadid, supid, küpsetised, õunad, banaanid

KADAKAMARJAD - uluk, linnuliha, jänes, siga, hapukapsas, pasteet, marinaad, puljong

KANEEL - küpsetised, magustoidud, supid, liha, tomatikaste, köögivili, pasta, marinaad, kabatšok

KAPPAR - majonees, salatid, külmad kastmed, sinep, võileib, pitsa, riis, pasta. grill-liha, kala

KARRI - (kaneel, koriander, vürtsikööme, kollajuur, pipar, kardemon, ingver, muskaat, nelk) India

KARDEMON - koogid, kompotid, marinaad (Aasias liha, kala, riis omlett, magustoit)/ingver,kanee

KORIANDER - kala, riis, kartul, marinaad, sidrun, ingver (Asaias salatid, supid, kastmed)

KURKUM (e kollajuur) - kastmed, marinaadid, supid, salatid, läätsed, riis, munad, kala, vähid

KÖÖMEN - karrid, läätse- ja riisitoidud, hapukapsas, kala, kartulisalat, salatikastmed

LOORBER - kastmed, supid, liha, kala, linnuliha, aedviljad. sült, marinaad, kaunviljad, pasteet

MAJORAAN ja PUNE (e oregano) - kastmed, sibul, suvikõrvits, baklažaan, kala, muna, liha, pitsa

MELISS - salatid, omlett, riis, kala (Aasias karrid, supid, kastmed ja Hispaania supid, kastmed) 

MISO - sojaobadest - mitte kuumutada! /sool ja tamarikaste/ supid, kastmed, marinaad, salatid, liha

MUSKAATPÄHKEL - kartuli-, muna- ja juustutoidud, kastmed, sibulasupp, marinaad, küpsetised

MÄDARÕIGAS - kastmed, salatid, supid, võileib, suitsukala, keeduliha, mereannid, kartul, peet

MÜNT - supid, kastmed, kapsas, baklažaan, kurk, tomat, kartulisalat, liha, kala, majonees, magustoit

NELK - liha, marinaadid, supid, koogid, magustoidud, küüslauk, sibul, pipar (ürtidega ei sobi)

PETERSELL - võileivad, omletid, salatid, supid, hautised

PIPAR - kastmed, köögivili, liha, kala, lõigud, vorstid, marinaadid, supid, hautised

ROSMARIIN - supid, kastmed, marinaad, pasta, kala, lammas, linnuliha, ulukiliha

SAFRAN - supid, linnuliha, kala, riis, kuskuss, karri, küpsetised, paella, risotto

SALVEI - liha, marinaad, aedviljad, supid, juust, rasvane kala, lammas

SIDRUNHEIN - ingver, tsillipipar, kookos, küüslauk, šalottsibul, roheline pipar, karri, marinaad

SINEP - seemned - marinaadid, kaunviljad, kastmed, karrid  pastana - küülik, siga, kana, kastmed

SOJAKASTE - /sool/ marinaad, dipikaste, küüslauk, sibul, ingver, äädikas, õli

TŠILLI - eelroad, supid, kastmed, koorikloomad,riisi-, pasta- ja  munatoidud, guljaš, salatid, linnuliha

TÜÜMIAN (e aed-liivatee) - kastmed, muna, tomat, liha, kala, supid, marinaad


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar